juveniele artritis


juveniele artritis 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

vorm van artritis (gewrichtontsteking) die vooral voorkomt bij kinderen; jeugdreuma; kinderreuma
Wordt net als jeugdreuma en kinderreuma gebruikt als overkoepelende term voor verschillende, vooral bij kinderen voorkomende aandoeningen waarbij sprake is van gewrichtontsteking.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Juveniele artritis…

is artritis; is een ontstekingsziekte of een ontsteking; is een ziekte of een reactie

  • [Betrokkene] komt vooral voor bij kinderen

    Algemene voorbeelden


    Theoretisch kan men een onderscheid maken tussen vier grote groepen van reumatische aandoeningen: 1. Ontstekingsreuma (b.v. reumatoïde artritis, juveniele artritis, spondylitis ankylopoetica/ankylosans of ziekte van Bechterew, jicht, bepaalde systeemziekten zoals lupus erythematosus,...) 2. Slijtagereuma of artrose 3. Weke-delenreuma (fibromyalgie, polymyalgia rheumatica,...) 4. Reuma van het skelet (osteoporose,...).

    http://www.medinet.be/html/advalvas/shownews2.asp?CL=NL=675,

    Juveniele artritis (Kinderreuma). [...]. Jeugdreuma is een verzamelnaam voor gewrichtsontstekingen bij kinderen. Juveniele reuma wordt ingedeeld in drie grote groepen, ieder met eigen presentatie en verschil in klachten. Juveniele reuma met systemisch begin: de vorm met algemene ziektesymptomen zoals koorts, huiduitslag, milt- en leververgroting en gewrichtszwelling. De poly-articulaire vorm: waar vijf of meer gewrichten aangetast zijn. De oligo-articulaire vorm met aantasting van ten hoogste vier gewrichten.

    https://reumanet.be/juveniele-artritis-kinderreuma

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • juveniele artritis hebben

    "We hebben bloedstalen genomen van meer dan 100 kinderen, waarvan twee derde juveniele artritis had," legt Erika Van Nieuwenhove (VIB-KU Leuven), eerste auteur van het onderzoek, uit.

    https://www.uzleuven.be/nl/nieuws/computeralgoritmes-voor-diagnose-juveniele-artritis,

    in voorzetselgroep


    • kinderen met juveniele artritis
    • kinderen zonder juveniele artrits

    Juveniele idiopathische artritis is de meest voorkomende reumatoïde aandoening bij kinderen, maar de symptomen, ernst en evolutie kunnen erg variëren. Deze diversiteit maakt een vroege classificatie van patiënten en keuze van de optimale behandeling erg moeilijk. Om de diagnose en behandeling te kunnen verbeteren bracht een team van onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven het immuunsysteem van honderden kinderen met en zonder juveniele artritis in groot detail in kaart.

    https://fmtgezondheidszorg.nl/ku-leuven-ontwikkelt-computeralgoritmes-voor-diagnose-artritis-bij-kinderen/,

    Vaste verbindingen